Nova om London: ”Det bästa jag gjort!”

//

Upplevelser, musikaler och massor av fotboll! Nova såg till att maximera sin tid i London. Efter fyra månader i storstaden är hon nu tillbaka i Halmstad och på Sannarp. Och hon är nöjd! Att bo i värdfamilj och gå på svensk skola blev precis lika roligt och utvecklande som hon tänkt sig.
Jag har inte haft tid att längta hem, säger Nova.

Nova i SA22D visste redan i början på högstadiet att hon på gymnasiet ville gå samhällsvetenskapsprogrammet tillsammans med profilen Sannarp Europa. Lika självklart var det att just hennes termin i utlandet skulle tillbringas i London.

– Jag ville till London för språket och kulturen, säger Nova.

Sedan början på högstadiet har Nova också sparat pengar. Pengar hon ville ha för att kunna uppleva så mycket som möjligt av staden.

– Jag har utforskat allt! En helg gick jag och en kompis 50 000 steg, säger Nova som var bestämd på att ta tillvara på tiden.

Heja Chelsea!

Men de sparade pengarna har förstås inte spenderats på ”steg”. För fotbollsintresserade Nova gick en del av dem till att se massor av matcher i Premier League.

– Det var extremt häftigt att vara på fotbollsmatcherna i England, säger Nova.

Nova är Tottenhamsupporter på herrsidan, men för damfotbollen är det Chelsea som gäller.

– Vid ett tillfälle hamnade jag och mina kompisar i fel hejaklack, och när vi jublade åt Chelseas mål blev det lite dålig stämning, säger Nova.

Turligt nog var matchen mot Tottenham, så Nova tyckte det kändes bra att kunna ”låtsasheja” lite på dem också.

Att hon håller på Chelsea på damsidan beror mycket på de svenska spelarna i laget.

– Det var roligt att träffa Kaneryd och Musovic. När de hörde oss och förstod att vi var från Sverige snackade vi ganska länge efter en match, säger Nova om ett av mötena med de svenska landslagsspelarna.

Under vistelsen i London har Nova har också själv spelat fotboll i ett lokalt lag.

– Det var ett bra sätt att lära känna andra, även utanför skolan. De var jättesnälla i laget och vi träffades några gånger utanför fotbollen också, säger Nova.

Även om det främst var fotbollskulturen som lockade Nova till London, har hon också hunnit med annan kultur.

– Vi har varit på muséer och sett flera musikaler. Något av det sista vi gjorde var att se musikalen Frost. Den briljerade, säger Nova.

Från osäker till mer och mer bekväm i värdfamiljen

Eleverna på Sannarp Europa intervjuas alltid inför resan till någon av Europas storstäder. Allt för att kunna matcha bästa möjliga värdfamilj för individen. Inte helt otippat matchades Nova med en fotbollsfamilj.

– Pappan i min värdfamilj jobbade i klubben jag spelade i, säger Nova som också fick skjuts till träningarna av värdföräldrarna.

Det var förstås väldigt nervöst att träffa värdfamiljen första gången.

– När man kom från flygplatsen, stod där utanför huset och skulle gå in, ville man ju bara hem, säger Nova och skrattar.

Väl inne kramade värdföräldrarna om henne och nervositeten lättade.

Nova tyckte mycket om sin värdfamilj. De gjorde allt för att hon skulle känna sig bekväm och välkommen. Trots det är det annorlunda att plötsligt komma in i någon annans hem.

– I början var jag osäker. Skulle jag komma ner till middagen innan de sa till? Eller skulle jag vänta på rummet?, säger Nova om den första tiden.

Den obekväma känslan suddades ut mer och mer under terminen, men ändå var det skönt när mamma och mormor kom på besök på höstlovet. Då bodde de tillsammans på hotell och Nova fick en liten paus från den sociala samvaron med värdfamiljen.

Det bästa med att åka ut i Europa

Ja, Novas värdfamilj var öppen och rolig. Men Nova tipsar om att det också är bra att försöka vara öppen själv när man ska bo tillsammans med andra.

– Det är viktigt att ta ansvar för att göra det så bra som möjligt för alla. Innan jag reste var jag egentligen inte särskilt öppen, men i London kom det naturligt, säger Nova om vikten av att försöka bjuda på sig själv när man är i väg.

En av de bästa sakerna med att åka iväg är just den personliga utvecklingen, tycker Nova, men också alla människor hon har lärt känna, både i skolan och genom fotbollen.

– På skolan umgicks vi med alla, oavsett varifrån man kom.

Skolan har funkat bra. Nova tycker att mycket är likt, men kanske är det lite högre tempo på skolan i London än hemma på Sannarpsgymnasiet.

– På Sannarpsgymnasiet är lärarna verkligen bra. Allt är tydligare hemma, säger Nova som upplever att det var lite svårare i London, men konstaterar:

– De var lite svårare för att man helt enkelt inte ville plugga när man var där, utan hellre ville vara ute och utforska staden, säger Nova.

Personlig utveckling, massa nya vänner och fina upplevelser – ja, det är det bästa med att få vara en termin i en storstad.

– Det är hundra procent det bästa jag gjort, säger Nova om sin tid i en av Europas största städer.

Previous Story

Samhällsvetarna hittar lösningar på utmaningarna vi står inför

Next Story

Vård- och omsorgseleverna coachar artisterna på Funkisfestivalen

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!