Nu avslutas projektet Generation F för våra engagerade samhällsvetare

/

Succén är ett faktum när våra elever visade upp vad de har arbetat med i projektet Generation F. Musikquiz på äldreboende, skapa verktyg för att minska stressen i skolan och föreläsa om sociala klyftor för högstadieelever är bara en liten del av vad våra samhällsvetare har åstadkommit för att skapa ett mycket bättre samhälle.
– Jag är oerhört imponerad över det hårda arbete ni har lagt ner, säger Julia på organisationen Förebildarna till eleverna vid avslutningsceremonin.

Under sex veckor har eleverna i årskurs tre på samhällsvetenskapsprogrammets beteendeinriktning arbetat med projektet Generation F i samarbete med organisationen Förebildarna. Syftet är att få unga att reflektera över samhällsutvecklingen och vara med och bidra till ett bättre samhälle.

Projektet inleddes med att identifiera de problem vi står inför – som segregation, utanförskap, klimatförändringar och psykisk ohälsa – och sedan skapa ett projekt för att motverka detta.

– Jätteroligt!, säger eleverna om projekten de har arbetat med.

– Det har varit väldigt lärorikt. Bara att prata inför andra och våga göra skillnad har gjort att vi utvecklats, säger en grupp som har anordnat föreläsningar och mingelbingo för elever i årskurs 9, som handlat om samhällsklyftor och segregation.

– Vi vill att man ska sluta dela upp människor efter religion, kön eller etnicitet. Vi är alla människor!

– Vi delade med oss av våra egna erfarenheter och ville få dem att känna att de inte är ensamma.

En annan grupp har också jobbat för att minska utanförskapet, men de har vänt sig till elever i årskurs 3.

– Vi har skapat samtals- och känslokort för att få alla att prata med alla. Korten ger samtalsämnen som alla kan svara på, som ”vad brukar du göra på sommarlovet?” och ”vad får dig att känna dig glad?”.

Syftet är att barnen ska skaffa nya vänner och öka den sociala förmågan hos de blygare barnen.

– Det svåraste var att komma i kontakt med skolor som vi kunde komma ut till, men till slut fick vi komma till Snöstorpsskolan.

Kasper och Felix vände sig till de ännu yngre barnen.

– Vi har varit på en förskola för att prata med barnen om källsortering och andra saker för att förbättra miljön. Vi gjorde en bana för dem utomhus och gjorde lekar.

Andra projekt handlade om att öka den fysiska aktiviteten.

– Vi gjorde en tipspromenad för att få våra skolkompisar att komma ut.

Med ett fint pris lockade de deltagarna att gå ut en stund på dagen och svara på frågorna.

Under projektets finaldag visade alla upp sina projekt och Förebildarna delade ut stipendium till de elever som visat extra bra engagemang och goda ledaregenskaper.

– Vi vill avsluta hela det här kalaset med att dela ut stipendium till vårt Förebildsprogram som är en ledarskapsutbildning, säger Erika på Förebildarna.

Den ledarskapsutbildningen går en gång per år och ger deltagarna en extra utbildning i ledarskap.

– Det leder till ett fantastiskt nätverk med ungdomar från hela regionen, säger Erika.

Bra jobbat, och stort grattis till stipendiaterna!

Previous Story

Opponenter och respondenter tar plats för att redovisa gymnasiearbetet

Next Story

Fotbollströjefredag!

Latest from Allmänt

Nanaseleverna i Stockholm

I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns