SA-treorna får lära sig om förföljelsen av romer genom historien

/

Många tankar väcktes hos treorna på samhällsvetenskapsprogrammet när Fatima Bergendahl föreläste om folkmordet på romer under andra världskriget. Fatima Bergendahl arbetar som svensklärare här på Sannarpsgymnasiet och är själv rom från Makedonien.
– Eftersom jag jobbar på en skola har jag chansen att upplysa om hur situationen var för romer, och hur det fortfarande är, säger Fatima.

I förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen dog inte bara judar under nazismen, utan även ett stort antal romer. Totalt räknar man med att mellan 200 000 och 500 000 romer avrättades under kriget. Det motsvarar en fjärdedel av alla romer. Fatima Bergendahl har deltagit i en fortbildning om detta folkmord och grundar den tankeväckande föreläsningen på det hon har lärt sig under utbildningen.

– Utan att ta bort betydelsen av den judiska lidelsen under andra världskriget vill jag informera om folkmordet på romer som samtidigt skedde, säger Fatima Bergendahl.

Romer som folkgrupp blev erkänd i Sverige så sent som år 2000. Det tror Fatima är en av anledningarna till att det inte undervisas i skolor om romers utsatthet, både under andra världskriget men också genom historien fram till idag.

– Antiziganism är och har varit utbredd även i Sverige. Det var ju nyligen det avslöjades att polisen i Skåne har ett register över romer. Det är ett öppet sår, säger Fatima.

Fatima möter elever med romsk bakgrund i skolan. Hon menar att många upplever att de måste sköta skolan bättre än andra för att inte bli ”stämplade”.

– Jag känner till flera som inte vågar uttrycka sin romska identitet, säger Fatima som också själv kan känna av andra människors fördomar.

– Vi kan till exempel anklagas för att vara opålitliga, utnyttja samhället och vara asociala, säger Fatima om romers utsatthet.

I skolor generellt undervisas inget om antiziganism och vi är stolta att Sannarpsgymnasiet får möjligheten att informera våra elever. Detta är också en del av det värdegrundsarbete vi ständigt arbetar med på skolan.

– Jag tar chansen att upplysa om ytterligare en grupp människor som det inte pratas om, säger Fatima.

Previous Story

Nanaseleverna i Stockholm

Next Story

Fritidshemmets dag!

Latest from Allmänt

Julavslutning 2024

Tack till våra musikelever som gör att vi får så fina avslutningar! Ni är fantastiska! Tack