Kriminaltekniker på en brottsplats – så examineras du i kursen kriminologi

/////

Kriminologi är ett populärt ämne som du kan välja på alla våra program. I veckan har det varit examination för de som har läst kursen under läsåret.
– Det här provet fick oss att gå in i rollen som kriminologer, säger Linnea.

Ett öppet fönster, en vält stol, en blodig kniv och några urdruckna flaskor på ett bord. Ida och Linnea i SA21D står framför brottsplatsen. Nu är det deras jobb att säkra bevis och försöka bestämma hur det har gått till när en kvinna har blivit utsatt för mordförsök.

Ja, självklart är det inte på riktigt det händer. Scenen är uppställd av gymnasielärare Ashley Blackmore. Innan han utbildade sig till gymnasielärare arbetade han som polis och undervisar nu bland annat i kriminologi. Nu ska Ida och Linnea agera kriminaltekniker i det fiktiva mordförsöket.

– Allt ni behöver finns här i väskan, säger Ashley.

Innan de rör brottsplatsen fotar Ida och Linnea scenen från flera vinklar. Därefter konstaterar de att gärningspersonen har tagit sig in genom fönstret.

– Vi måste mäta fönstret. Det är brottets ingångspunkt, säger Ida.

De mäter noga, både ut och invändigt, och dokumenterar alla mått. De får syn på ett tuggummi och ser att här finns möjlighet att säkra DNA.

– Vi skickar det till labb, säger Linnea och plockar upp tuggummit med en pincett och lägger det i en liten plastpåse.

Samma sak gör de med en ”blodig” kniv. De studerar noga ett fotavtryck, drar pilar och funderar. Försiktigt tar de fram en vippa och ett pulver för att undersöka fingeravtryck på tallriken på bordet.

Efter en stund har de säkrat alla bevis, dokumenterat och skickat till labb. Ashley är nöjd och tycker att tjejerna gjorde ett mycket bra jobb.

– Det var kul att bli bedömd i något praktiskt och inte bara teoretiskt, säger Linnea.

Previous Story

Fritidshemmets dag!

Next Story

Magdalena Andersson besöker Sannarpsgymnasiet

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!