Student 2024! Vård- och omsorgsprogrammet i backspegeln

//

Med tryggheten och viljan att hjälpa andra går Novalie, Selma, Noomi, Ida och Elvira i VO21 ut i vuxenlivet. Nu summerar de sin utbildning på vård- och omsorgsprogrammet, VO. Det bästa är möjligheterna utbildningen ger, där att ha jobb näst intill är en självklarhet, och att det går lika bra att plugga vidare. Men VO är så mycket mer än så.
– Jag har lärt mig mycket om mig själv genom att möta människor i olika situationer. Jag vet att jag fungerar även under press, säger Noomi.

Nu tar eleverna i VO21 snart studenten. Alla som vill ha jobb efter studenten har jobb. Novalie, Selma, Noomi och Ida ska jobba, medan Elvira har valt att plugga till hösten.

– Jag ska läsa till sjuksköterska, säger Elvira.

Efter studenten kan de titulera sig undersköterskor. Självklart har de lärt sig massor i skolan, men den stora tryggheten i yrkesrollen har de fått från APL, arbetsplatsförlagt lärande.

– Vi är vana att komma ut på nya arbetsplatser, samarbeta med nya kollegor och har fått prova olika arbetsområden. Det gör oss flexibla och ger oss ett försprång på arbetsmarknaden, säger Selma.

På en arbetsplats måste de veta vad de gör. Det kan ju i vissa fall gälla liv eller död.

– Vi kan inte bara lära oss för ett prov och sedan glömma, säger Novalie som påpekar att det är en del teori att lära sig på programmet, och inte bara praktik.

Men med bra och förstående lärare löser sig teorin också.

– Lärarna lyssnar mycket på oss elever. De anpassar sig om det behövs och vi har kommit våra lärare väldigt nära, säger Ida.

Förutom möjligheterna till jobb och studier som VO ger, så är den personliga utvecklingen eleverna upplever också värdefull.

– Att gå VO har gett mig perspektiv. Vi har sett hur sjukdomar kan förändra livet och hur snabbt allt kan vända, säger Elvira.

– Att gå VO har gett mig en helt ny förståelse för andra människor, säger Ida.

– Jag har utvecklats jättemycket och lärt mig bemöta alla typer av människor i olika krissituationer. Man uppskattar verkligen att man mår bra, säger Noomi.

Hur ska man då vara som person ifall man går i nian och funderar på att gå VO?

– Man behöver har rätt inställning och vara öppen för att lära sig. Det är bra om man är flexibel och ser det betydelsefulla i att finnas till för en annan människa, säger Selma.

– Ibland behöver man vara modig fastän man kanske är rädd, säger Noomi.

Men det viktigaste:

– Det gemensamma för alla i vår klass är att vi vill hjälpa andra, säger Noomi.

Grattis till studenten! Och stort lycka till i fortsättningen!

Previous Story

Magdalena Andersson besöker Sannarpsgymnasiet

Next Story

Naturtreorna på högtflygande fysikuppdrag

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!