Naturtreorna på högtflygande fysikuppdrag

/

Forskningsinstitutet RISE i Borås och Liseberg i Göteborg stod på besöksagendan när treorna på naturvetenskapsprogrammets naturinriktning i förra veckan var på studiebesök. Hur kändes tyngdkraften i Valkyria och hur vet man egentligen att ett kilo alltid är ett kilo?, var några av frågorna som fick svar under resan.

Genom Sannarpsgymnsiets samarbete med Göteborgs Universitet fick vi chansen att besöka forskningsinstitutet RISE i Borås. Där arbetar de vetenskapligt för att få en hållbar omställning av samhället. Våra elever fick besöka avdelningen där RISE utför kalibrering av företags olika mätinstrument, så att instrumenten mäter eller väger exakt.

RISE är Sveriges Nationella Mättekniska Institut, NMI. I ett rum med besöksförbud finns där till exempel Sveriges enda prototyp av jämförelsevikten 1 kg. Som riksmätplats skapar RISE spårbarhet för alla mätningar, såsom till exempel läkemedel, så att produkten innehåller (i det här fallet) rätt mängd medicin.

Under besöket fick eleverna se och lära sig om RISE i allmänhet och om kalibrering och noggrannhet i mätningar i synnerhet. De fick också inspiration för framtiden genom att komma i kontakt med flera olika områden där den breda yrkeskategorin ingenjörer finns.

Därefter tog bussen hela gänget till Liseberg. Valkyria, Loke, Kållerado och andra åkattraktioner fick eleverna att reflektera över tyngdlöshet, acceleration, hastighet, effekt och andra fysikaliska begrepp.

Eleverna tyckte att det var en intressant och rolig avslutning av tre år på naturvetenskapsprogrammet.

(Resan finansierades av externt sökta pengar)

Previous Story

Student 2024! Vård- och omsorgsprogrammet i backspegeln

Next Story

Student 2024! Naturvetenskapsprogrammet i backspegeln

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!