Student 2024! Naturvetenskapsprogrammet i backspegeln

//

Att anta utmaningen och sedan klara det! Det är en av de bästa sakerna med att gå naturvetenskapsprogrammet, NA. Ebba, Ella, Kajsa, Love och Amy tar nu studenten från samhällsinriktning av programmet. Bästa minnena är från lärorika studiebesök, men de kommer också sakna sina lärare.
– Det märks att alla bryr sig och vill att vi ska lyckas, säger Ella.

Det är ingen nyhet att ämnen som matematik, kemi och fysik kan vara en utmaning för många som går naturvetenskapsprogrammet. Men utmaningar är till för att övervinnas.

– Jag tycker att utmaningen att gå NA har varit kul, säger Kajsa.

– Det känns bra när man klarat det som känts svårt, säger Love och menar att själva lärandet på programmet är en av de bästa sakerna, att få träna hjärnan och bli smartare.

I en tid där många läromedel är digitala har naturvetarna på Sannarp böcker.

– Jag har gillat att vi har haft riktiga matteböcker, miniräknare och fått skriva för hand, säger Kajsa.

Med all kunskap de har fått känner de sig redo för framtiden. Nu väntar sabbatsår med jobb eller militärtjänst, och sedan planeringen för att plugga vidare. Alla tycker att just samhällsinriktningen på NA är en utbildning som ligger helt i linje med vad världen behöver nu när samhället måste växla till mer hållbart för miljön.

– Ämnen som till exempel hållbart samhällsbyggande och internationella relationer känns väldigt relevanta, säger Kajsa.

– Med vår utbildning kan vi koppla ihop den naturvetenskapliga grunden och ta in det i samhället. Vi kan sätta teorin i ett samhälleligt perspektiv, säger Amy.

Såklart har det varit kämpigt ibland, men med bra lärare har de klarat sig hela vägen in i mål.

– Lärarna ska ha en stor eloge. De kan det här med att lära ut, säger Love.

De blivande studenterna känner tacksamhet över hur alla lärare har ställt upp när det har behövts, och påminner varandra om hur de har fått extra lektioner när allt känts snurrigt, och hur de fått saker förklarat för sig en runda till om så har behövts.

– Vi en fin närhet till våra lärare. Ibland kan jag bli stressad och då blir allt så överväldigande att jag inte får något gjort alls. Men jag har verkligen fått den hjälp jag behöver för att kunna beta av allt efter hand, säger Ella.

– Vi får inte glömma Christina! Hon ställer alltid upp och brukar höra av sig och fråga hur allt går, säger Ebba som kommer sakna specialpedagogen som är kopplad till naturvetenskapsprogrammet.

Ibland har de dock känt att vissa lärare kan ha lite väl höga tankar om dem och att högre krav ställs på dem bara för att de är naturvetare.

– Bara för att vi går natur behöver vi inte vara bra i alla ämnen, påpekar Kajsa.

De förstår dock att om det är många i en klass som vill nå ett högt betyg måste kanske läraren gå lite snabbare fram för att ge chansen att nå alla målen som ett A kräver.

– Vi har lärt oss mycket, och det kommer gynna oss i framtiden, säger Amy.

Nu kan de räkna dagarna till studenten och de bästa minnena kommer de ha från allra första studiebesöket på Söderåsens Nationalpark och från det allra sista, till Stockholm.

Söderåsen var verkligen den perfekta inledningen. Då lärde vi känna varandra på ett bra sätt, säger Kajsa.

Resan till Stockholm var det bästa sättet att koppla ihop all kunskap vi fått. Det var både lärorikt och roligt, säger Ebba.

Stort grattis till studenten! Och stort lycka till i fortsättningen!

Ebba, Amy, Kajsa och Ella. Love saknas på bilden.

Previous Story

Naturtreorna på högtflygande fysikuppdrag

Next Story

Student 2024! Barn- och fritidsprogrammet i backspegeln

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!