Johanna Bergman på Forbes topp 30-lista

/

Med nyfikenhet, drivkraft och en bred utbildning har vägar öppnat sig för Johanna Bergman. Den tidigare Sannarpseleven tog studenten 2012 och är nu på den amerikanska affärstidningens Forbes topp 30-lista för ledare och entreprenörer under 30 år. 

Varje år utser den ansedda affärstidningen Forbes de mest framgångsrika personerna under 30 år på listan 30 under 30. På årets lista finner vi Johanna Bergman som gick naturvetenskapsprogrammet på Sannarpsgymnasiet 2009-2012. Efter civilingenjörsutbildning (medicin och teknik) på Lunds Tekniska Högskola har hon med ett öppet sinne tagit sig an olika arbetsuppgifter, för att nu arbeta med att bygga upp Sveriges Nationella Center för tillämpad artificiell intelligens, AI, på AI Sweden.

  – Jag visste knappt vad AI var när jag pluggade i Lund och ännu mindre när jag gick på Sannarp, säger Johanna Bergman som nu är ansvarig på AI Sweden för tillämpad forskning och strategiska initiativ, och leder samarbetsprojekt med till exempel industriföretag och offentlig sektor.

Johanna är nöjd med bredden hon fick på sin utbildning på Sannarp. Det har gjort att hon snabbt kan sätta sig in i olika områden och i nya ämnen.

– AI är inte så svårt som det kanske låter. I grunden handlar det om matte och statistik. Tillämpningarna finns inom princip alla områden, vilket är en av anledningarna till att jag haft nytta av en bred utbildning, säger Johanna.

På Sannarp fick Johanna bland annat lära sig grundläggande metoder för hur man forskar.

– Att lära mig om forskningsmetodik har lärt mig att ställa rätt frågor. Även om jag inte forskar själv hjälper det mig varje dag när jag jobbar med forskare och experter inom AI.

Till dig som funderar över din karriär och utbildning vill Johanna säga att det är viktigt att vara nyfiken, göra det man tycker är kul och vara öppen för möjligheter som dyker upp.

– Sällan är ens karriär spikrak. Du kommer sannolikt göra många olika saker och kanske inte alls det du har utbildat dig till. Dessutom är det omöjligt att säga exakt hur framtidens arbetsmarknad ser ut. Det enda man kan vara säker på är att den inte ser ut som dagens.

Johanna påpekar att karriär och utbildning inte är en tävling. Hon är övertygad om att det bästa sättet att lyckas är att supporta och lyfta andra, något hon hoppas kunna göra mer framöver.

– Samhället står inför tillräckligt med stora och svåra utmaningar att lösa så att det räcker till alla.

Förutom att supporta andra som också vill framåt ser hon fram emot att fortsätta jobba med artificiell intelligens, något hon ser ändrar företag och samhälle i grunden.

– Min största motivation och drivkraft ligger i demokratiseringen av AI – att se till att vi inte lämnar hela utvecklingen till bara ett fåtal globala teknikföretag eller länder. För att göra det måste Europa och Sverige ta en aktiv roll och ligga i framkant i forskning och tillämpning av AI, säger Johanna.

Vid uppstarten av höstterminen kommer Johanna Bergman besöka Sannarp och naturvetenskapsprogrammet. Då kommer hon att berätta mer, och ge sina bästa karriärstips för dig som vill vara med och förändra världen, precis som hon.

Johanna-Bergman

joahnna bergman

Previous Story

Rutinerade Sanna satsar vidare på sportkörning efter studenten

Next Story

Student!

Latest from Allmänt