NA20 lär om vaccin, klamydia och vad de egentligen gör på Smittskydd Halland

/

Myter och sanningar om vaccin, vår skyldighet att anmäla vissa sjukdomar och om samhällsekonomiska fördelar med att dela ut rena sprutor till narkomaner. I dag har eleverna i NA20 haft besök av Nilla Lindroos, som är smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Halland. Hon gav också tips på hur man på allra bästa sätt undviker att bli sjuk.

Treorna på naturvetenskapsprogrammet ställde massor av nyfikna frågor när Nilla Lindroos föreläste för de som läser kursen naturvetenskaplig specialisering. Bland annat tog Nilla upp vad de egentligen jobbar med på smittskyddet. En del av arbetet handlar om att slå hål på rykten, något som var extra tydligt under pandemin. Då fick de många samtal från oroliga invånare, och fick ta emot mycket skäll, för saker som inte ens de kan påverka.

– Ena samtalet kan ifrågasätta varför vi har stängt deras barns skola, medan nästa samtal är från någon orolig förälder för att en skola är öppen, och risk för smittspridning finns, berättar Nilla och påpekar att det inte är smittskyddet som öppnar eller stänger skolor.

Nilla pratade också om vikten av att vaccinera sig. Det är lätt att glömma att sjukdomar faktiskt finns, trots att vi knappt påträffar dem längre i Sverige, något vi kan tacka vaccinerna för.

– Det är visat att vaccination är det mest effektiva för att förhindra barndödlighet i världen, efter rent vatten. Det är också det mest kostnadseffektiva, säger Nilla.

Mässling är ett typiskt exempel där många tror att sjukdomen är utrotad i Sverige, eller ”inte så farlig”. Det florerar också myter om att vaccination mot mässling kan leda till autism, vilket är helt felaktigt menar Nilla.

– Fakta är att upp till en person på 1000 kan dö av mässling. Mässling kan också leda till komplikationer, och döden, även tio år efter man har haft sjukdomen, säger Nilla.

Visst kan det vara så att vaccinationer kan ge biverkningar, eftersom det är ett läkemedel.

– Alla läkemedel kan ge biverkningar. Man kan dö av Alvedon också. Men skyddet vaccination ger är viktigare, säger Nilla.

Självklart är det så att inte alla drabbas hårt av mässling. Precis som med Covid.

– Det är lätt att säga att Covid inte var så farligt, om man själv inte har drabbats så hårt när man insjuknade. Men om du frågar någon som tillbringat en månad på IVA, så håller de nog inte med, säger Nilla.

Nilla pratade också om smittspårning, vikten av att inte dela spruta med någon som har Hepatit, om sjukdomar som man enligt lag är skyldig att rapportera om, antibiotikaresistens och om sexuellt överförbara sjukdomar. Hon förklarade också hur man allra bäst undviker att bli smittad.

– Handtvätt, kondom och vaccin är det bästa sättet om man vill undvika att bli sjuk, säger Nilla.

Tack för att du kom, Nilla!

Previous Story

BF21 målar Hammers publik

Next Story

SM i helgen för eleverna på NIU-badminton

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar