Student 2024! Barn- och fritidsprogrammet i backspegeln

//

Barnskötare, elevassistent och personlig assistent – det är yrkestitlarna Matilda har nu när hon tar studenten från barn- och fritidsprogrammet, BF. Men för Matilda är det barnskötare som gäller. Det kommande året vill hon jobba inom vikariebemanningen på förskolor.
– Jag känner mig redo för framtiden, säger Matilda.

Matilda har alltid vetat att hon vill jobba på förskola, så när hon gick i nian var det ett lätt val att gå BF. Hon är mycket nöjd med sina tre år på programmet.

– Det bästa är att vi har fått lära oss så otroligt mycket, om barns utveckling och hur man ska vara som pedagog, säger Matilda.

Hon har svårt att bestämma vad som har varit allra roligast under gymnasietiden. Men praktiken, arbetsplatsförlagt lärande (APL), står väldigt högt i kurs.

– Det är nervöst att gå ut på APL, speciellt den första, men där har jag lärt mig jättemycket, säger Matilda.

Inför APL-perioderna har de övat i skolan, och med bra handledare på arbetsplatsen har det trots nervositeten känts tryggt. Det de får lära sig i skolan har förberett dem för APL:n.

– Vi har till exempel gjort rollspel med utvecklingssamtal och tränat på hur det kan vara på föräldramöten.

Nu när tre år har passerat kan Matilda se sin personliga utveckling. Hon tycker att hon har mognat, mycket tack vare lärarna på skolan och även den push ut i yrkeslivet som APL ger.

– Lärarna vill att vi ska lyckas. De ser till att vi kan gå in i yrkesrollen som pedagoger, säger Matilda.

På BF händer alltid något och programmet har många samarbeten med aktörer utanför skolan. Matilda gillar helhetsgreppet på människans utveckling som programmet har gett henne, från förskola till äldreboende.

– Projektet på Nolltrefem, när vi fick träna kommunikation och ledarskap, var riktigt roligt. Även om det var lite läskigt att stå på scenen och redovisa, säger Matilda om det årliga integrationsprojektet BF på Sannarp har tillsammans med Kattegattgymnasiets språkintroduktion.

Nu ser Matilda fram emot nästa år när hon vill vikariera på så många förskolor som möjligt.

– Jag vill se hur olika förskolor jobbar, se skillnader på ledarskap och jämföra med det jag har lärt mig i skolan, säger Matilda.

Så småningom drömmer hon om en fast anställning på en förskola och vill inte plugga just nu.

– Jag är redo för att jobba, säger Matilda.

Stort grattis till studenten, Matilda! Och all lycka i framtiden önskar vi dig.

Previous Story

Student 2024! Naturvetenskapsprogrammet i backspegeln

Next Story

Student 2024! Samhällsvetenskapsprogrammet i backspegeln

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!